6/27/2019

4. Τι σημαίνει να προσεύχεται κάποιος πραγματικά;

Τι σημαίνει να προσεύχεται κάποιος πραγματικά;

4. Τι σημαίνει να προσεύχεται κάποιος πραγματικά;

Σχετικά λόγια του Θεού:

Τι σημαίνει να προσεύχεσαι πραγματικά; Σημαίνει να βγαίνουν τα λόγια μέσα από την καρδιά σου προς τον Θεό και να είσαι σε επαφή με τον Θεό έχοντας καταλάβει το θέλημά Του και βασιζόμενος στα λόγια Του· σημαίνει να αισθάνεσαι ιδιαίτερα κοντά στον Θεό, να αισθάνεσαι ότι είναι μπροστά σου και ότι έχεις κάτι να Του πεις· και σημαίνει να ακτινοβολείς έντονα μέσα στην καρδιά σου και να αισθάνεσαι ότι ο Θεός είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Θα νιώσεις ιδιαίτερα εμπνευσμένος κι αφού ακούσουν τα λόγια σου, οι αδελφοί κι οι αδελφές σου θα αισθάνονται ικανοποιημένοι, θα αισθάνονται ότι οι λέξεις που λες είναι οι λέξεις μέσα στις καρδιές τους, οι λέξεις που εύχονται να πουν κι αυτό που λες αντιπροσωπεύει αυτό που θέλουν να πουν. Αυτή είναι η σημασία του να προσεύχεσαι πραγματικά. Αφού προσευχηθείς πραγματικά, στην καρδιά σου θα αισθανθείς ειρήνη και ικανοποίηση· η δύναμη να αγαπάς τον Θεό θα υψωθεί και θα νιώθεις ότι τίποτα σε ολόκληρη τη ζωή σου δεν είναι πιο αξιόλογο ή σημαντικό από το να αγαπάς τον Θεό· και όλα αυτά θα αποδείξουν ότι οι προσευχές σου ήταν αποτελεσματικές.

από «Σχετικά με την πράξη της προσευχής» στο βιβλίο «Ο Λόγος Ενσαρκώνεται»

Το ελάχιστο επίπεδο που ο Θεός απαιτεί από τους ανθρώπους είναι να μπορούν να ανοίξουν τις καρδιές τους σε Αυτόν. Εάν ο άνθρωπος δίνει την αληθινή καρδιά του στον Θεό και λέει στον Θεό τι πραγματικά βρίσκεται μέσα στην καρδιά του, τότε ο Θεός είναι πρόθυμος να εργαστεί στον άνθρωπο. Ο Θεός δεν θέλει τη μπερδεμένη καρδιά του ανθρώπου, αλλά την καθαρή και ειλικρινή καρδιά του. Εάν ο άνθρωπος δεν μιλάει πραγματικά από την καρδιά του στον Θεό, τότε ο Θεός δεν συγκινεί την καρδιά του ανθρώπου, ούτε εργάζεται μέσα σε αυτόν. Έτσι, το πιο σημαντικό πράγμα για να προσεύχεσαι είναι να μιλάς με τα λόγια της αληθινής σου καρδιάς στον Θεό, λέγοντας στον Θεό τις ατέλειες ή την ανυπάκουη διάθεσή σου και να ανοίγεσαι στον Θεό. Μόνο τότε ο Θεός θα ενδιαφέρεται για τις προσευχές σου· εάν όχι, τότε ο Θεός θα κρύψει το πρόσωπό Του από εσένα.

από «Σχετικά με την πράξη της προσευχής» στο βιβλίο «Ο Λόγος Ενσαρκώνεται»

Μερικές φορές, το να στρεφόμαστε στον Θεό δεν σημαίνει να Του ζητάμε να κάνει κάτι με συγκεκριμένα λόγια ή να Του ζητάμε συγκεκριμένη καθοδήγηση ή προστασία. Αντιθέτως, σημαίνει ότι όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, έχουν την ικανότητα να Τον καλούν ειλικρινά. Οπότε, τι κάνει ο Θεός όταν Τον καλούν οι άνθρωποι; Όταν η καρδιά κάποιου συγκινείται και κάνει αυτή τη σκέψη: «Ω, Θεέ μου, δεν μπορώ να το κάνω αυτό μόνος μου, δεν ξέρω πώς να το κάνω και νιώθω αδύναμος και αρνητικός», ο Θεός το γνωρίζει; Όταν τέτοιες σκέψεις γεννιούνται στους ανθρώπους, είναι οι καρδιές τους ειλικρινείς; Όταν καλούν ειλικρινά τον Θεό μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Θεός συναινεί να τους βοηθήσει; Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην έχουν πει λέξη, επιδεικνύουν ειλικρίνεια και έτσι ο Θεός συναινεί να τους βοηθήσει. Όταν κάποιοι αντιμετωπίζουν μια ιδιαιτέρως ακανθώδη δυσκολία, όταν δεν έχουν σε ποιον να στραφούν και νιώθουν ιδιαιτέρως αβοήθητοι, εναποθέτουν τη μοναδική ελπίδα τους στον Θεό. Πώς είναι οι προσευχές τους; Ποια είναι η νοητική τους κατάσταση; Είναι ειλικρινείς; Υπάρχει κάποια νόθευση εκείνη τη στιγμή; Μόνον όταν εμπιστεύεσαι τον Θεό σαν να ήταν η τελευταία ελπίδα σου να σώσεις τη ζωή σου, ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσει, είναι η καρδιά σου ειλικρινής. Παρόλο που μπορεί να μην είπες πολλά, η καρδιά σου έχει ήδη ξεσηκωθεί. Δηλαδή, δίνεις την ειλικρινή καρδιά σου στον Θεό και ο Θεός ακούει. Όταν ο Θεός δει τις δυσκολίες σου, θα σε διαφωτίσει, θα σε καθοδηγήσει και θα σε βοηθήσει.

από «Οι πιστοί πρέπει πρώτα να διακρίνουν τις κακές τάσεις του κόσμου» στο βιβλίο «Αρχεία των Συνομιλιών του Χριστού»

Η προσευχή δεν συνίσταται στο να περατώσουμε τις τυπικότητες ή να ακολουθήσουμε τη διαδικασία ή να απαγγείλουμε τα λόγια του Θεού, ούτως ειπείν, η προσευχή δεν σημαίνει να παπαγαλίζεις λέξεις και να αντιγράφεις άλλους. Στην προσευχή, πρέπει να δώσεις την καρδιά σου στον Θεό, να μοιραστείς τα λόγια της καρδιάς σου με τον Θεό, ώστε να μπορείς να συγκινηθείς από τον Θεό. Για να είναι οι προσευχές σου αποτελεσματικές, τότε πρέπει να βασίζονται στην ανάγνωση των λόγων του Θεού. Μόνο με προσευχή εν μέσω των λόγων του Θεού θα μπορέσεις να λάβεις περισσότερη φώτιση και διαφώτιση. Η απόδειξη της αληθινής προσευχής είναι να έχεις μια καρδιά που λαχταράει τις απαιτήσεις του Θεού και είναι πρόθυμη να εκπληρώσει αυτές τις απαιτήσεις· θα είσαι σε θέση να μισείς όλα όσα μισεί ο Θεός, βάσει των οποίων θα έχεις γνώση και θα ξέρεις και θα σου ξεδιαλυθούν οι αλήθειες που εξηγούνται από τον Θεό. Έχοντας την απόφαση, την πίστη και τη γνώση και ένα μονοπάτι μέσω του οποίου θα κάνεις πράξη αφού προσεύχεσαι – μόνο αυτή είναι αληθινή προσευχή και μόνο αυτή η προσευχή μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, η προσευχή πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στα θεμέλια της απόλαυσης των λόγων του Θεού και της κοινωνίας με τον Θεό μέσα από τα λόγια Του, η καρδιά σου να μπορεί να αναζητήσει τον Θεό και να είναι ειρηνική ενώπιον του Θεού. Αυτή η προσευχή έχει ήδη φτάσει στο σημείο της αληθινής κοινωνίας με το Θεό.

από «Σχετικά με την πράξη της προσευχής» στο βιβλίο «Ο Λόγος Ενσαρκώνεται»

Ελπίζω ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μπορούν αληθινά να προσεύχονται κάθε μία μέρα. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι προσκόλληση στο δόγμα, αλλά ένα αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί. Είσαι πρόθυμος να παραιτηθείς από λίγο ύπνο και ικανοποίηση, λέγοντας τις πρωινές προσευχές την αυγή και στη συνέχεια απολαμβάνοντας τα λόγια του Θεού; Εάν προσεύχεσαι και τρως και πίνεις τα λόγια του Θεού, με αυτόν τον τρόπο, με μια καθαρή καρδιά, τότε θα είσαι περισσότερο αποδεκτός από τον Θεό. Αν το κάνεις αυτό καθημερινά, κάνοντας πράξη το δόσιμο της καρδιάς σου στον Θεό κάθε μέρα κι ερχόμενος σε επαφή με τον Θεό, τότε η γνώση σου για τον Θεό είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και θα είστε σε καλύτερη θέση να κατανοήσεις το θέλημα του Θεού. Πρέπει να λες: «Ω Θεέ! Επιθυμώ να εκπληρώνω το καθήκον μου. Για να μπορείς να δοξάζεσαι μέσα μας και να απολαύσεις τη μαρτυρία μέσα μας, σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων, δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να αφιερώσω όλη την ύπαρξή μου σε Εσένα. Σε παρακαλώ να εργάζεσαι μέσα σε εμάς, για να μπορώ πραγματικά να σε αγαπώ και να σε ικανοποιήσω και να σε καταστήσω τον στόχο που επιδιώκω.» Όταν είσαι κάτοχος αυτού του φορτίου, ο Θεός σίγουρα θα σε οδηγήσει στην τελείωση· δεν πρέπει μόνο να προσεύχεσαι για χάρη του εαυτού σου, αλλά και για χάρη της εκτέλεσης του θελήματος του Θεού και για χάρη της αγάπης προς Αυτόν. Αυτό είναι το πιο αληθινό είδος προσευχής.

από «Σχετικά με την πράξη της προσευχής» στο βιβλίο «Ο Λόγος Ενσαρκώνεται»

Όσο περισσότερο ζεις μια πνευματική ζωή, τόσο περισσότερο η καρδιά σου θα κατακλύζεται από τα λόγια του Θεού, πάντοτε απασχολημένη με τα ζητήματα αυτά και πάντοτε κουβαλώντας το φορτίο αυτό. Μετά απ’ αυτό, μπορείς να αποκαλύψεις την ενδόμυχη αλήθεια σου στον Θεό μέσω της πνευματικής σου ζωής, να Του πεις τι θέλεις να κάνεις, τι σκέφτεσαι, την κατανόηση και τις δικές σου απόψεις για τον λόγο του Θεού. Μην αποκρύψεις τίποτα, ούτε το ελάχιστο! Κάνε πράξη το να λες τα λόγια μέσα στην καρδιά σου στον Θεό, πες Του την αλήθεια και μη διστάσεις να πεις όσα είναι στην καρδιά σου. Όσο περισσότερο το κάνεις αυτό, τόσο περισσότερο θα νιώθεις την ομορφιά του Θεού και η καρδιά σου θα ελκύεται όλο και περισσότερο κοντά Του. Όταν συμβεί αυτό, θα νιώσεις ότι ο Θεός είναι πιο αγαπητός σ’ εσένα απ’ ό,τι ο οποιοσδήποτε άλλος. Δεν θα φύγεις ποτέ από το πλευρό του Θεού, ό,τι κι αν συμβεί. Αν πράξεις αυτού του είδους την πνευματική λατρεία σε καθημερινή βάση και δεν τη βγάλεις απ’ το μυαλό σου, αλλά την δεις ως ένα κάλεσμα στη ζωή σου, τότε ο λόγος του Θεού θα κατακτήσει την καρδιά σου. Αυτό σημαίνει να έχεις αγγιχθεί από το Άγιο Πνεύμα. Θα είναι σαν η καρδιά σου να ήταν πάντοτε κυριευμένη από τον Θεό, σαν να υπήρχε πάντοτε αγάπη στην καρδιά σου. Κανείς δεν μπορεί να το πάρει αυτό μακριά σου. Όταν συμβεί αυτό, ο Θεός θα ζει αληθινά μέσα σου και θα έχει μια θέση μέσα στην καρδιά σου.

από «Μία φυσιολογική πνευματική ζωή οδηγεί τους ανθρώπους στον σωστό δρόμο» στο βιβλίο «Ο Λόγος Ενσαρκώνεται»

Αποσπάσματα από κήρυγμα και συναναστροφή ως σημείο αναφοράς:

Υπάρχουν πολλά αποτελέσματα που πρέπει να αποφέρει μια αληθινή επικοινωνία με τον Θεό: Πρώτον, όταν επικοινωνούμε με τον Θεό, φτάνουμε στο σημείο να γνωρίζουμε την αλήθεια της διαφθοράς μας και την ουσία της φύσης μας, επιτυγχάνοντας, έτσι, το αποτέλεσμα της γνώσης του εαυτού μας. Στην παρουσία του Θεού, θα πρέπει συχνά να αναλογιζόμαστε τα πράγματα που έχουμε κάνει, για να δούμε αν πράγματι συμμορφώνονται με το θέλημα του Θεού και για να δούμε πού έχουμε βασίσει τη ζωή μας. Αν έχουμε ζήσει σύμφωνα με τον λόγο του Θεού, τότε αυτό είναι μαρτυρία για την είσοδο στη ζωή. Αν έχουμε ζήσει σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Σατανά, αυτό είναι έκφραση της φύσης του Σατανά, που θεωρείται παράβαση. Δεύτερον, όταν επικοινωνούμε με τον Θεό, δεν επιτυγχάνουμε μόνο πραγματική γνώση του εαυτού μας, αλλά επιτυγχάνουμε, επίσης, πραγματική γνώση του Θεού, το οποίο είναι το αποτέλεσμα του να επικοινωνεί κανείς με τον Θεό. Αφού επιτύχουμε πραγματική γνώση του Θεού, στην καρδιά μας θα δημιουργηθεί η επιθυμία να σεβόμαστε τον Θεό, να υπακούμε τον Θεό και να αγαπάμε τον Θεό, τα οποία θα επιφέρουν τελικά μέσα μας την απόφαση να υπηρετούμε τον Θεό. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται γνωρίζοντας τον Θεό και είναι επίσης ένα αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται επικοινωνώντας με τον Θεό. Αν δεν επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα στην επικοινωνία μας με τον Θεό, αυτό επαρκεί για να αποδείξει πως δεν έχουμε εισέλθει στον σωστό δρόμο στις προσευχές μας και πως δεν έχουμε επικοινωνήσει στην πραγματικότητα με τον Θεό. Μερικοί άνθρωποι λένε: «Λοιπόν, προσεύχομαι πολλά χρόνια, οπότε αυτό σημαίνει πως βρίσκομαι σε επικοινωνία με τον Θεό στις προσευχές;» Τότε πρέπει να το ζυγίσεις σύμφωνα μ’ αυτά τα αποτελέσματα. Έχεις επιτύχει το αποτέλεσμα του να γνωρίζεις τον εαυτό σου στις προσευχές σου; Έχεις επιτύχει το αποτέλεσμα του να αναζητάς το θέλημα του Θεού και την αλήθεια; Έχεις επιτύχει το αποτέλεσμα του να υπακούς τον Θεό; Έχεις επιτύχει το αποτέλεσμα του να σέβεσαι τον Θεό; Έχεις επιτύχει το αποτέλεσμα του ν’ αγαπάς τον Θεό; Αν δεν έχεις επιτύχει κανένα από αυτά τα αποτελέσματα, τότε οι προσευχές σου είναι κενές, είναι άνευ σημασίας, κι εσύ πολύ απλά δεν βρίσκεσαι σε πραγματική επικοινωνία με τον Θεό.

από «Ο στόχος και η σημασία της επικοινωνίας με τον Θεό κατά την προσευχή» στο βιβλίο «Κηρύγματα και Συναναστροφή για την Είσοδο στη Ζωή, Τόμος Ε'»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξέρετε πόσο σημαντική είναι η αλήθεια για εμάς;

Ο Κύριος Ιησούς είπε: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή· ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα, ειμή δι' εμού» (Ιωάν. 14:6). ...